Hier moet jij aan denken als je ZZP’er in de techniek wilt worden

Ondernemen is voor veel mensen een droom. Je eigen tijd indelen, zelf bepalen welke klussen je aanneemt en tegen welk uurtarief. Hoewel het runnen van een eigen bedrijf veel voordelen kent, zijn er ook zaken die het plezier in je werk flink kunnen verpesten. Zo houdt je werk nooit op, moet je regelmatig achter je geld aan en draag je álle verantwoordelijkheid als eigen baas. Ook dat moet je liggen.

 

Om je goed voor te bereiden én te ontdekken of het ondernemerschap iets voor jou is, zetten we in deze blog vijf belangrijke stappen op een rij waar jij aan moet denken als je wilt starten als ZZP’er in de techniek.

 

Stap 1: Onderzoek of zelfstandig ondernemerschap iets voor jou is en schrijf je in bij de KvK

Jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel is zo gedaan. Maar voordat jij je baan -en vaste inkomen- opzegt om voor jezelf te beginnen, is het wel belangrijk om te onderzoeken of ondernemer zijn iets voor jou is. Verdiep je in de voor- en nadelen van ondernemer zijn en ontdek of jij de juiste ondernemersvaardigheden bezit. Hoe goed ben jij bijvoorbeeld in onderhandelen, netwerken of het doen van de administratie?

 

Lost Minute helpt je hier graag bij. Dankzij onze jarenlange ervaring in het bemiddelen van zzp’ers én medewerkers in loondienst, weten wij als geen ander wat het beste bij jou past. Ontdek je liever zelf of het ondernemerschap iets voor je is? Doe dan bijvoorbeeld de test: ‘KvK Krachtmeting’.

 

Ga jij voor het ondernemerschap? Dan is het belangrijk dat je een bedrijfsnaam kiest, een rechtsvorm bepaalt én je vervolgens inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor neem je een geldig legitimatiebewijs mee. De inschrijving in het handelsregister wordt ter plekke geregeld en na jouw bezoek aan de KvK ontvang je een btw-nummer. Het KvK-uittreksel en btw-nummer van je onderneming hebben wij van jou nodig als je via LM als zzp’er aan de slag wilt gaan.

 

Stap 2: Bepaal je uurtarief

Als zzp’er breng je meestal een vaste prijs in rekening voor elk uur dat je hebt gewerkt. Maar het juiste uurtarief bepalen vinden veel zzp’ers in de techniek lastig. Want een te hoog tarief schrikt opdrachtgevers af. En bij een te laag uurtarief kan er getwijfeld worden aan de kwaliteit van je werk of het levert te weinig geld op. Jouw ervaring en vakmanschap zijn ook wat waard.

 

Bereken eerst hoeveel geld je nodig hebt per maand. Geld voor je vaste lasten en boodschappen bijvoorbeeld. Houd er rekening mee dat je ook geld moet reserveren voor:

 

  • Vakantie
  • Pensioen
  • Inkomstenbelasting
  • Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering
  • Onverwachte (ziekte) kosten

 

Bereken vervolgens je zakelijke kosten. Wat ben je kwijt aan gereedschap, persoonlijke beschermmiddelen, een werkbus, verzekeringen, scholing enzovoort?

 

Tel deze bedragen bij elkaar op en je weet hoeveel inkomsten je nodig hebt per maand. Deel dit bedrag door het aantal uren dat je per maand in rekening kunt brengen bij je klanten en je hebt je minimale uurprijs. Het tarief dat je nodig hebt om geen verlies te maken. Andere tips? Vergelijk je uurtarief met dat van je concurrenten óf doe de test op onze website. Zo ontdek je in een paar minuten hoeveel jij kan verdienen als zzp’er in de techniek. En weet je zeker dat je altijd tegen een eerlijke prijs werkt.

 

Start de test!

 

Uurtarief bepaald? Wij adviseren dan om ook meteen een zakelijke rekening te openen. Dit is niet verplicht, maar wel handig. Met een zakelijke rekening houd je jouw eigen geld en uitgaven namelijk gescheiden van het geld van je bedrijf. Dit geeft jouzelf, je boekhouder en de Belastingdienst een duidelijk financieel overzicht. Ook geeft het je bedrijf een professionele uitstraling. En het mooie is; de kosten voor een zakelijke rekening zijn aftrekbaar en je kunt de btw over zakelijke kosten, zoals tanken, terugvragen.

 

Stap 3: Beperk je ondernemersrisico’s

Als zzp’er in de techniek loop je ondernemersrisico’s. Want als een klant structureel niet op tijd betaalt of jij vanwege ziekte niet kan werken, loop jij inkomsten mis. Om deze risico’s te beperken kan je allereerst algemene voorwaarden opstellen. Hierin leg je de rechten en plichten van jezelf en je klant vast. Maar het is ook verstandig om diverse verzekeringen af te sluiten om je bedrijfsrisico’s verder af te dekken.

 

Welke verzekeringen zijn verplicht om als zzp’er bij LM aan de slag te gaan? Het belangrijkst is om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Die heb je nodig om als zzp’er aan de slag te gaan bij LM. Andere verzekeringen waar je aan kunt denken zijn: arbeidsongeschiktheid, bedrijfsaansprakelijkheid, rechtsbijstand, beroepsaansprakelijkheid, ziektekosten, pensioen en een opstal-, goederen- en inventarisverzekering.

 

Stap 4: Zorg voor een geldig VOL-VCA certificaat en andere vakgerichte certificaten

In de bouw en techniek staat veilig werken voorop. Hoofdaannemers hebben om deze reden een VCA certificaat nodig waarin staat dat zij de veiligheidsregels voor op de werkvloer weten en hanteren. Als zzp’er is een VCA certificaat niet verplicht, maar wel handig. Want gecertificeerde bedrijven en opdrachtgevers kunnen eisen dat je een diploma hebt.

 

Met een VCA-VOL certificaat geef jij aan dat jij risicovolle werkzaamheden kunt verrichten. Je werkt volgens bepaalde richtlijnen om een gezonde en veilige leefomgeving te realiseren voor jezelf én de mensen met wie je samenwerkt.

 

Nog geen geldig VOL-VCA certificaat, maar wil je toch als zzp’er via LM aan de slag? No problem! LM werkt samen met erkende opleiders, waardoor je tegen een aantrekkelijk tarief je VCA certificaat -en andere certificaten- kunt halen. Onze specialisten staan voor je klaar om samen met jou te kijken welke opleidingen en cursussen je nodig hebt om jouw werk goed én veilig uit te kunnen voeren.

 

Stap 5: Investeer in goed gereedschap, werkkleding en een auto

De laatste stap waar je aan moet denken, voordat je aan de slag kan als zzp’er in de techniek, is je inboedel. Waar jij je als medewerker in loondienst geen zorgen hoeft te maken over de aanschaf, vervanging of reparatie van gereedschap of een werkbus -want dat regelt je baas allemaal voor je-, moet je daar als zzp’er wel zelf voor zorgen.

 

Onderzoek met welk gecertificeerd gereedschap jij wilt werken en wat je nodig hebt, koop een werkbus waar al jouw materialen in vervoerd kunnen worden en schaf werkkleding aan. Houd hierbij rekening met (lange) levertijden, dus begin hier niet een week voor je eerste klus mee.

 

Niet genoeg geld om goed gereedschap en een werkauto aan te schaffen? Het LM Complete pakket voor zzp’ers biedt uitkomst. Daarin zitten diverse huurmogelijkheden inbegrepen voor een bedrijfswagen en gerenommeerd, gecertificeerd gereedschap. Hierdoor hoef je niet in één keer een grote investering te doen, maar betaal je een vast bedrag per maand om als zzp’er ontzorgt te worden door LM.

 

Word zzp’er in de techniek

LM is er voor zzp’ers. Wij geloven namelijk dat iedere medewerker met de juiste mentaliteit ondernemer kan worden in de techniek. Met onze programma’s ondersteunen wij zzp’ers met opdrachten, certificaten, verzekeringen en administratie. Zodat jij je kan focussen op dat wat jij het leukste vindt: werken in en met de techniek.

OOK WERKEN BIJ LOST MINUTE

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken

 

Vraag een kennismakingsgesprek aan Bekijk onze vacatures

DEEL DEZE PAGINA

Ken jij iemand uit jouw netwerk die geschikt is voor deze functie? Deel dan deze pagina:

WIJ WERKEN VOOR:

brand-image
brand-image
brand-image
brand-image
brand-image
brand-image
brand-image
brand-image
brand-image